De bitcoin en andere grote cryptomunten kelderden afgelopen week en in het weekend fors, om vervolgens weer deels te herstellen.
Experts gaan in op de vraag of de uitverkoop het einde inluidt voor de hausse van cryptomunten.
Ze bespreken ook of de bitcoin de historische voorspelling van cryptolegende Hal Finney ooit kan waarmaken: een waarde van 10 miljoen dollar per bitcoin.
De recente wilde schommelingen van cryptovaluta zorgen voor veel onrust bij beleggers.
Bij de heftige koersschommelingen van vorige week, die aanhielden in het weekend, bleef geen van de grote cryptomunten gespaard.
Bitcoin en ether kelderden zondag tot respectievelijk 31.384 dollar en 1.758 dollar. Daarna herstelden ze weer naar niveaus van ongeveer 40.000 dollar voor de bitcoin en 2.900 dollar voor ether op woensdag.
De daling van afgelopen weekend werd volgens waarnemers mede veroorzaakt door een officiële uitspraak van de Chinese regering, waarbij werd gesproken over de noodzaak om “het minen en verhandelen van de bitcoin tegen te gaan”, aldus de website van de Chinese regering.
Die verklaring volgde op een herhaalde waarschuwing tegen het gebruik van cryptomunten bij transacties door aan de Chinese overheid gelieerde instanties.
De dreiging van de Chinese overheid om het 'minen' van cryptomunten aan te pakken - ofwel het goedkeuren van transacties op een digitaal logboek (blockchain) - heeft de Chinese cryptobeurs Huobi ertoe gebracht om sommige van zijn diensten in bepaalde landen te beperken en te stoppen met hostingdiensten voor mining in China, meldt de site Coindesk.
Het is echter ook mogelijk dat de verkoopronde vooral technische redenen heeft. Ingewijden wijzen erop dat er veel is gespeculeerd met geleend geld en dat er bij de afwikkeling van termijncontracten voor cryptomunten sprake is geweest van gedwongen verkopen door partijen die risico's moesten afdekken.
Miljardair Sam Bankman-Fried, topman van cryptobeurs FTX en handelsfirma Alameda Research, twitterde zondag dat meer dan 20 miljard dollar aan termijncontracten die uitgingen van een waardestijging van cryptomunten, vorige week is geneutraliseerd met tegengestelde transacties. Dit zorgde voor een verkoopgolf.
Hij voegde toe dat veel van de overgebleven openstaande termijncontracten waarschijnlijk niet geneutraliseerd zullen worden, wat betekent dat de huidige handelsweek "waarschijnlijk minder zal worden bepaald door liquidatie dan de vorige", aangezien "grote, marktbepalende liquidaties" hun einde naderen.
Hedgefondsgoeroe Ray Dalio zegt dat hij 'wat bitcoin' heeft
Afgelopen maandag nam een aantal financiële experts deel aan de conferentie Consensus 2021 van de cryptosite CoinDesk. Zij lieten hun licht schijnen op de recente correctie en de toekomst van de cryptomarkt.
Rumi Morales, partner bij investeringsmaatschappij Outlier Ventures, zei dat ze niet verrast was over het herstel van deze week. Ze wees op eerdere dalingen, waarbij de koers van de bitcoin in 2013 in twee dagen 83 procent van zijn waarde verloor, en de cryptowinter van 2017, toen de correctie 84 procent bedroeg.
"Sindsdien is de sector sterk gegroeid. We hebben de ontwikkeling gezien van veel nieuwe technologieën, veel geweldige producten die inmiddels leverbaar zijn, en uiteraard veel meer institutionele spelers met producten om risico's te helpen beheersen," zei ze. "Om al die redenen is de markt nu veel sterker dan tijdens de correcties die we in het verleden hebben gehad."
Een van de grootste nieuwkomers in de cryptosector is de hedgefondsmanager en miljardair Ray Dalio. De oprichter van Bridgewater Associates, dat 140 miljard dollar in beheer heeft, gaf bij de conferentie aan dat hij "wat bitcoin" heeft, zonder te zeggen hoeveel.
Dalio beschouwt het succes van de bitcoin als het grootste risico van de cryptomunt. Volgens hem vormt de toenemende populariteit van de bitcoin een bedreiging voor de financiële stabiliteit, in de zin dat mensen obligaties en spaargeld waar ze bijna geen rente op ontvangen willen inruilen voor bitcoins. Als dat een hoge vlucht neemt, gaan overheden kritischer kijken naar cryptovaluta.
"Hoe meer we het gebruiken om een alternatief voor spaargeld te creëren, hoe meer je zou kunnen zeggen 'ik heb liever bitcoins dan obligaties'", aldus Dalio. "Persoonlijk heb ik liever een bitcoin dan een obligatie."
De voorspelling van Hal Finney: 10 miljoen dollar voor een bitcoin
De in 2014 overleden computerexpert Hal Finney was een van de eerste gebruikers van de bitcoin. Hij hielp Satoshi Nakamoto bij de ontwikkeling van het project en voorspelde dat de bitcoin een niveau van 10 miljoen dollar per bitcoin zou kunnen bereiken.
Hij schreef in 2009 aan Nakamoto en andere geestverwanten dat als de bitcoin het dominante betalingssysteem van de wereld zou worden, de totale waarde van de valuta gelijk zou zijn aan die van de totale rijkdom in de wereld. Dan zou elke bitcoin 10 miljoen dollar waard zijn.
Finney overleed in 2014 aan complicaties van de ziekte van Lou Gehrig, maar zijn nalatenschap en zijn werk leven voort.
In een paneldiscussie bij Consensus over voorspellingen, gingen cryptodeskundigen uit de Verenigde Staten, Europa en Azië in op de toekomst van de grootste cryptomunt.
Directeur Dan Held van cryptobeurs Kraken zei dat hij liefst werkt met modellen die een bandbreedte voor de bitcoin geven."We hebben het over een uiteindelijke prijs per bitcoin tijdens de huidige opmars van tussen de 100.000 en 500.000 dollar per bitcoin", gaf Held aan. "Ik denk dat dergelijke bandbreedtes nuttig zijn en een zekere mate van juistheid bieden."
Volgens Niklas Nikolajsen, oprichter en voorzitter van Bitcoin Suisse, zorgt het inflatoire klimaat dat is geschapen door het goedkoopgeldbeleid van centrale banken ervoor dat de waarde van de klassieke valuta als de dollar onder druk komt te staan.
"Als je kijkt naar de cijfers van de expansie van de geldhoeveelheid, kun je zeggen dat die dramatisch groeit", aldus Nikolajsen. "Met de bitcoin zijn we gebonden aan een gelimiteerde toename van het aantal munten in omloop en dat kan in de toekomst niet worden verruimd. Voor mij is de vraag niet of de bitcoin 10 miljoen dollar waard kan worden, maar wanneer."
Momenteel zijn er 18,7 miljoen bitcoins in omloop en dat totale hoeveelheid uit te geven bitcoin is gelimiteerd tot 21 miljoen.